Най-голямата опозиционна партия в словашкия парламент - "Посока - социалдемокрация" - поиска членовете на настоящото правителство да бъдат подведени под наказателна отговорност за решението да предадат на Украйна изтребители МиГ-29 без съгласието на висшия законодателен орган и изпрати иск в съда. Това съобщи Словашкото радио.

Отбелязва се, че според опозицията сегашното словашко правителство не е имало право да взема решение за изпращане на изтребителите в Украйна.

Според радиото действащият министър-председател Едуард Хегер и държавните министри са заподозрени в злоупотреба със служебно положение, нарушаване на задълженията, свързани с управлението на чужда собственост, както и в саботаж.

По-рано словашкият министър на отбраната Ярослав Наги заяви, че родината му няма договор с Русия, който да забранява прехвърлянето на МиГ-29 на други държави.

Миналата седмица словашкото правителство одобри предаването на Украйна на 13 изтребителя МиГ-29 и системата за противовъздушна отбрана Куб в съответствие с междуправителствено споразумение.

По-рано Министерството на отбраната на Словакия съобщи, че е прехвърлило първата партида от четири изтребителя МиГ-29 в Украйна.

Словакия стана вторият съюзник на Украйна след Полша, който заяви намерение да ѝ предостави изтребители, които според Киев са от решаващо значение за отблъскването на руските сили.

Русия обвини Словакия в нарушение при прехвърлянето на самолети МиГ-29 на Украйна

Русия обвини Словакия в нарушение при прехвърлянето на самолети МиГ-29 на Украйна

Формален протест на Русия

Припомняме, че Съединените щати предложиха да продадат на Словакия 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената им, след като Братислава обеща своите излезли от употреба изтребители МиГ-29 на Украйна.

МиГ-29 е лек изтребител, разработен в началото на 80-те години на миналия век, който е на въоръжение в руските въздушно-космически сили и в много страни по света. Според руската страна МиГ-29 е един от петте най-продавани изтребители в света - повече от 800 от тези самолети са изнесени в чужбина.