Най-голямата турска опозиционна партия обяви, че отхвърля планове за конституционни промени, които да разрешат споровете около съдебната система в страната, което от своя страна изчиства пътя на правителството да приложи своите планове за по-голям контрол върху съдилищата, съобщи Ройтерс.

Републиканската народна партия заяви в съобщение, че е решила да отхвърли правителственото предложение за промяна на конституцията, защото управляващата Партия на справедливостта и развитието не е прекратила работата по прокарване на своя съдебна реформа през парламента.

Припомняме, турският премиер Реджеп Ердоган каза преди няколко дни, че неговото правителство е готово да оттегли спорния законопроект, който намалява съдебната власт при определени условия, съобщи „Франс прес".

Ако опозицията е съгласна с конституционните промени, уреждащи този въпрос (съдебната система), ние ще замразим предложението и ако е необходимо ще спрем вкарването му в пленарна зала", каза Ердоган пред своята партия в парламента.

Не е ясно точно какви конституционни поправки са включени.

Според законопроектът на управляващата Партия на справедливостта и развитието, правителството иска да има повече правомощия при назначаването на съдии и прокурори.

Независим правосъден орган смята, че предложенията на правителството са неконституционни.

Ердоган и кабинетът му се опитват да прокарат тези мерки след възникналия през декември 2013 година корупционен скандал по високите етажи на властта в страната.