Събирането на подписи за провеждане на референдум за предсрочно прекратяване на правомощията на президента на Венецуела Николас Мадуро ще се състои на 26 януари. Това съобщиха в петък от Националния избирателен съвет (НИК) на страната в Twitter.

"Събирането на заявления за провеждане на референдум за предсрочно прекратяване на властта ще се проведе на 26 януари от 14:00 до 02:00 часа в 1200 центъра", се казва в доклада.

Според конституцията на Венецуела след половината мандат на един президент, може да се проведе референдум за предсрочно прекратяване на неговите правомощия.

От НИС отбелязаха, че за стартиране на опозиционния процес е необходимо да се съберат подписи на поне 20% от избирателите във всеки регион.

През 2016 г. венецуелската опозиция вече се опита да постигне референдум, но със съдебно решение подготовката беше спряна.

Припомняме, че през ноември  Националният избирателен съвет на Венецуела присъди победа на управляващата Социалистическа партия в 20 губернаторства и три на опозиционни политици след провелите се местни и регионални избори в страната.

Малко след публикуването на първите резултати, левият президент Николас Мадуро отпразнува триумфа на правителството.

Мадуро обяви впечатляваща победа на социалистите на местните избори във Венецуела

Мадуро обяви впечатляваща победа на социалистите на местните избори във Венецуела

Само 41,8% от регистрираните избиратели отидоха да гласуват

"Победата е впечатляваща", настоя Мадуро, заобиколен от привърженици, добавяйки, че "добрите победи трябва да се празнуват".

Резултатите са поражение за водачите на опозицията, които се върнаха в битката след бойкота на президентските избори през 2018 г. и изборите за Конгрес през 2020 г., като се аргументираха, че честният вот е бил невъзможен заради фалшификации и сплашване от насилствени банди, лоялни на Мадуро.

Тази година опозиционните политици решиха да участват в изборите, след като бяха разочаровани от провала на санкциите на САЩ да отстранят Мадуро, както и насърчени от присъствието на изборни наблюдатели от Европейския съюз.