Турция използва обвиненията за обиждането на президента Реджеп Тайип Ердоган за сплашване на противниците си и да затваря устата на инакомислещите, като ръководителите на Европа трябва да предприемат по-твърда линия спрямо Анкара относно свободата на словото.

Това обяви световноизвестният турски писател и Нобелов лауреат Орхан Памук, цитиран от „Ройтерс”.  

Турската прокуратура заведе повече от 1 800 дела срещу хора за обиждане на Ердоган, откакто той стана президент през 2014 г., включително журналисти, карикатуристи и тийнейджъри. Германски комик е разследван, след като се подигра с него по германска телевизия.  

Говорейки след свидетелски показания в съда по дело срещу Мурат Белге, който е негов колега писател и учен, който беше обвинен за обида на Ердоган във вестникарска статия, Памук изтъкна, че Европа трябва да обърне повече внимание относно проблемите със свободата на словото в Турция, след като двете страни сключиха споразумение за миграцията и облекчаването на визовия режим за турски граждани.

„Това няма нищо общо с обиждане на президента. Това е само за затварянето на устата на политическата опозиция. Това е за сплашване на хората, за да няма кой да критикува правителството”, коментирал Памук пред „Ройтерс”.

Турция отдавна използва съда, за да води политически битки. Самият 64-годишен Памук беше съден преди 10 години по обвинения за „обида на турското” за коментари относно масовите кланета на арменци и кюрди от страна на турците. По-късно обвиненията бяха свалени.  

Ердоган многократно е заявявал, че бил отворен към критики и несъгласие, но се хваща за обидите и че адвокатите му ще продължат да завеждат дела срещу тези, които го обиждат. Негови съветници отхвърлят твърденията, че правните действия целят заглушаване на противниците му.

Ердоган е твърдо решен да създаде едно ново общество, където не съществува принципа на разделение на властите”, посочи 73-годишният Белге пред сградата на съда в Истанбул. Той отрича обвиненията срещу него, като делото срещу него беше отложено за 20 септември.

„Надявам се, че лидерите на ЕС, когато се ръкуват с турските ръководители... също понякога ще говорят за свободата на словото”, посочи Памук, който спечели Нобеловата награда за литература през 2006 г.  

Памук, чиито произведения са преведени на около 60 езика и който остава сред най-продаваните турски автори, отдавна се обявява в подкрепа на свободата на словото и свободата на медиите.