Върховният съд на Гърция реши, че решенията за намаляване на пенсиите в частния сектор от 2012 година са в противоречие с конституцията на страната и Европейската конвенция за правата на човека и трябва да бъдат анулирани, съобщава Greekreporter.

Според решението пенсиите в частния сектор ще трябва да бъдат възстановени до нивата от 2012 година и държавата ще трябва да подпомогне фондовете, ако няма достатъчно средства, въпреки гласувана през 2012 година клауза за нулев дефицит.

Отбелязва се обаче, че решението няма да влезе в сила със задна дата, а от днес.

Съдът реши също, че намаляването на средствата между 2010 и 2011 година е законно.

Решенията бяха взети след жалба от пенсионери пред Върховния съд.

Присъдата не се отнася до държавния сектор.

Едно от основните изисквания на кредиторите е гръцкото правителство да намали пенсиите.

Междувременно източници заявиха пред „Ал Джазира", че кредиторите и Атина са близо до финализиране на споразумение, което ще помогне на Гърция да не изпадне във фалит.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, след като се съгласи с лидерите на Франция и Германия да се засилят усилията за сключване на споразумение.

Кореспондент на медията в Атина заяви, че гръцките официални лица са по-оптимистично настроени днес след вчерашните разговори, които завършиха без договорка.

Представители на гръцкото правителство вярват, че може да бъде сключено временно или междинно споразумение, което ще бъде обявено в рамките на 48 часа.

Днес гръцката държавната телевизия и радио ERT възобновиха работа, след като на същия ден през 2013 година бяха спрени заради наложените строги мерки за икономии.

Това е едно от предизборните обещания на управляващата партия СИРИЗА.

През 2013 година консервативното правителство на премиера Андонис Самарас обвини медията в липса на прозрачност и губене на финансови ресурси.

Това е специален ден за нас и за всички тези, които ценят свободата на информация", обяви медията.