Осем министри на външните работи от Европейския съюз призоваха ЕС да забрани свободното движение на руските дипломати в блока и да ги ограничи до страните, където са акредитирани, според писмо до върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

"Свободното движение на притежателите на руски дипломатически и служебни паспорти, акредитирани в една държава, в целия Шенгенски район улеснява злонамерените дейности", се казва в писмото, датирано на 11 юни и видяно от Reuters.

Министрите заявиха, че разузнаването, пропагандата и подготовката на саботажни актове са основни задачи за голям брой руски "дипломати" в ЕС и въпреки че експулсирането на дипломати остава важен механизъм, заплахата остава.

"Вярваме, че ЕС трябва стриктно да следва принципа на реципрочност и да ограничи движението на членовете на руските дипломатически мисии и техните семейства до територията на държавата, където са акредитирани", добавиха те.

Писмото е подписано от министрите на външните работи на Чехия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша и Румъния.

Полша, в отговор на "хибридната война", която Русия води срещу ЕС, вече ограничи движението на руски дипломати из страната. Това обяви полският външен министър Радослав Сикорски.

НАТО вдигна мерника на руските шпиони

НАТО вдигна мерника на руските шпиони

Алиансът затяга мерките срещу саботажите и кибератаките на Москва