Най-малко още 10 турски танка са пресекли границата и са навлезли в Сирия, ден след като вчера протурски сирийски бунтовници с помощта на турските сили прогониха терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) от град Джараблус, намиращ се близо до турската граница, съобщава фотограф на „Франс прес”.

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници превзеха и град Джараблус

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници превзеха и град Джараблус

Това потвърди турския президент Реджеб Ердоган

Танковете е предвидено да се присъединят към контингента от около десетина турски танка, които навлязоха в Сирия вчера сутринта за осъществяването на операция „Щита на Ефрат”, целяща да прочисти района от терористи от ДАЕШ, както и да предотврати сирийските кюрдски милиции да овладеят още територии. Джараблус беше една от последните крепости на ДАЕШ на сирийско-турската граница. 

Висопоставено турско длъжностно лице уточни, че в Сирия понастоящем има повече от 20 турски танка и че допълнителни танкове и строителни машини ще бъдат изпратени, ако бъде необходимо.

"Нуждаем се от строителни машини, за да прокараме пътища ... и ние може да се нуждаем от повече през следващите дни. Ние също имаме БТР-и, които могат да бъдат използвани в Сирия", коментира турското длъжностно лице. 

Припомняме, че вчера и турските власти, и сирийските бунтовници обявиха, че терористите от ДАЕШ са прогонени от Джараблус и няколко околни села. Терористите са се отправили на юг към град Ал Баб.