САЩ отпуска още 120 млрд. долара за военните операции в Ирак и Афганистан, информира АФП. Камарата на представителите одобри новия бюджет, без това да бъде обвързано с план за изтеглянето на американските войски от Ирак. С това се сложи край на четиримесечното противопоставяне на демократите и американския президент Джордж Буш. Искането за отпускането на допълнителните средства беше одобрено с 280 гласа "за" срещу 142 "против".

Само няколко часа по-късно Сенатът прие с 80 гласа "за" и 14 "против" решението на Конгреса.

Същевременно американците остават песимистично настроени за изхода на войната в Ирак. 60 % от анкетираните одобряват поставянето на срокове за изтегляне на американските войски от Ирак.

76 % от американците смятат, че войната в Ирак се развива неблагоприятно за САЩ, от тях 47 % определят развитието като "много лошо". Едва 36 % мислят, че намесата на САЩ е полезна.

Само според 20 % от американците увеличаването на военното присъствие на страната им в Ирак може да промени изхода от конфликта.

Популярността на президента Джордж Буш също е изключително ниска. Той печели одобрението само на 30 % от гражданите на САЩ, според изследването, цитирано от АФП.