ЦРУ Втори висш представител на американското Централно разузнавателно управление ще се оттегли от поста си по-малко от ден след обявяването на оставката на директора на ЦРУ Джордж Тенет.

Джеймс Павит, който е заместник-ръководител на операционния отдел на ЦРУ и отговаря за агентурата на централата, ще обяви оставката си вероятно по-късно днес.
Според говорител на ЦРУ, решението на Павит е взето преди няколко седмици и не е свързано с оставката на директора на управлението, съобщава Би Би Си.

Припомняме, че вчера Джордж Тенет обяви, че подава оставка по лични причини. Реших да се оттегля от поста си Директор на ЦРУ от 11 юли, когато се навършват 7 години, откакто бях избран за ръководител на Централното разузнавателно управление. Това бе най-трудното решение в живота ми.
И тъй като във Вашингтон медиите ще се опитат да придадат различни тълкувания на това, искам да подчертая, че причините са лични - искам да отделя повече време на семейството си, каза Тенет.

Международните анализатори обаче коментират, че Тенет е бил подложен на силен натиск във връзка с провалите в разузнавателната информация, както за атаките в САЩ от 11 септември, така и във връзка с липсата на оръжия за масово поразяване в Ирак.