Наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна са забелязали преместване на танкове и друга военна техника в контролираните от сепаратистите райони на Донецк и Макеевка, предадоха информационните агенции.

В доклад на специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна за 8 ноември наблюдателите  посочват, че освен това са чули звуци от интензивен минометен обстрел в райони, намиращи се северно и северозападно от Донецк.

По думите на международните наблюдатели, в източната част на Макеевка е забелязан конвой от 40 камиона и автоцистерни, сред които 19 КамАЗ-а без маркировка и номера, маркировки и номерных знаков, 15 КрАЗ-а за превоз на хора, шест цистерни за гориво, един БТР.

Представителите на ОССЕ уточняват, че всеки от КамАЗ-ите е теглел на буксир  122-милиметрова гаубица с персонал, облечен тъмнозелена униформа  без отличителни знаци.

Наблюдателите допълват, че са видели на кръстовището на улиците „Ленинска" и „Куприн", на 7 километра югоизточно от центъра на Донецк, колона от 9 танка - четири Т72 и пет Т64, която се е придвижвала на запад. Танковете също са били без опознавателни знаци.

Още в петък украинските власти съобщиха, че през руско-украинската граница в страната влиза голямо количество военна техника.
По-рано НАТО предупреди за концентрация на руски войски до украинската граница.

Припомняме, вчера „Асошиейтед прес" съобщи за придвижване на 80 необозначени военни автомобила се придвижват в контролираните от сепаратистите райони.