„Оставете егото настрана" и формирайте правителство колкото е възможно по-скоро.

Това призова всички политически партии в Турция президентът Реджеп Ердоган в първото си обръщение след проведените в неделя парламентарни избори, съобщават световни агенции.

За първи път Ердоган говори публично, след като неговата Партия на справедливостта и развитието изгуби парламентарното си мнозинство след проведения на 7 юни вот в страната. Дори турските медии поставиха специален часовник, който отброяваше продължилото няколко дни безпрецедентно мълчание на турския президент. Според „Хюриет" часовникът е спрян на 3 дни, 22 часа, 1 минута и 45 секунди. По време на предизборната кампания Ердоган се появява по телевизията по три пъти на ден.

Той изтъкна в столицата Анкара, че всички политически партии трябва да уважат изборните резултати, волята на народа и да поемат отговорност.

„Всеки трябва да уважава волята на народа", каза той и покани всички политически партии да действат отговорно за запазване на стабилността и инвестициите.

Новите парламентарни изчисления, смята Ердоган, „не означават, че Турция ще остане без правителство".

Партията на турския държавен глава ще се опита да сформира коалиция, но към момента нито една от останалите три партии, които влизат в законодателния орган, не е склонна да се коалира.

Прекратявайки продължилото няколко дни мълчание, на церемония по завършването на международни студенти Ердоган предупреди, че историята ще съди всеки, който остави Турция в политическо забвение.

Той обеща да направи така партията му да намери решение, допълвайки, че никой не трябва да се съмнява, че ще изпълни задълженията си според конституцията.

Според него никакво политическо развитие не трябва да се позволява да заплашва спечеленото от Турция.

„С Божията воля, тези, които мечтаят хаос в Турция, ще бъдат разочаровани", заяви той, допълвайки, че критиката на западните медии преди изборите я намира за „отвратителна". „Това означава, че, благодарение на Бог, ние сме на прав път", заключи той.

На 8 юни президентът се срещна с премиера Ахмет Даваутоглу, а два дни по-късно проведе изненадваща среща с представител на опозиционната Републиканска народна партия, но запази мълчание пред медиите с изключение на кратко съобщение на президентството.

На 9 юни Давутоглу подаде оставка, но ще остане на поста си до формирането на ново правителство.

Партията на Ердоган печели 258 места в 550-местния парламент. Втора е Републиканската народна партия с 132 места в парламента. Тя е следвана от крайнодясната Партията на националистическото движение с 80 места или 16,29%.

Истинският победител на проведения вот е прокюрдската Демократична партия на народа, която за първи път преминава 10%-та бариера със своите 13,12%, което и дава 80 места.

Избирателната активност е 86,63%.

В следващите 45 дни, ако не бъде сключена коалиция, има реална вероятност да бъдат проведени нови избори.