Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в събота обвини Русия в "умишлена жестокост" във войната в Украйна. Той заяви, че Москва умишлено е атакувала цивилни, съобщиха "Ройтерс" и FoxNews.

Остин направи изявлението пред Форума за национална отбрана на Рейгън в Сими Вали, американския щат Калифорния.

"Руските атаки причиниха смъртта на деца, разбиха училища и разбиха болници", каза той.

САЩ убеждават, че не искат Трета световна война с Русия

САЩ убеждават, че не искат Трета световна война с Русия

Вашингтон не изключва Москва да използва ядрени оръжия

Остин обърна внимание в речта си и на Китай. 

Той отправи силно предупреждение към Китай, като каза, че усилията му за прекрояване на региона няма да бъдат допуснати от Съединените щати.

"КНР е единствената страна, която има както волята, така и силата да прекрои своя регион и международния ред, за да отговаря на авторитарните си предпочитания, каза Остин. Така че нека бъда ясен: няма да позволим това да се случи.

Остин добави, че Съединените щати "съобразяват бюджета си както никога досега с предизвикателството на Китай".

"Департаментът насочва фокуса си, времето и парите си там, където му е думата, и така ние съчетаваме нашите инвестиции с нови оперативни концепции, подходящи за възпирането на 21-ви век в Индо-Тихоокеанския регион", каза Остин.

Китай: САЩ трупат състояние от войната, а Европа плаща цената

Китай: САЩ трупат състояние от войната, а Европа плаща цената

Пекин вижда още един пример за хегемонията на Америка на първо място

Припомняме, че в понеделник Пентагонът публикува годишен доклад за сигурността на Китай, който предупреждава, че Пекин вероятно ще има 1500 ядрени бойни глави до 2035 г., без яснота как Китай ще се стреми да ги използва. Докладът бе оповестен две седмици след като президентът Джо Байдън се срещна с президента на Китай Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, първата им лична среща, откакто Байдън стана президент през януари 2021 г.

"Тези следващи няколко години ще определят условията на нашата конкуренция с Китайската народна република. Те ще оформят бъдещето на сигурността в Европа, каза Остин. Те ще определят дали нашите деца и внуци ще наследят отворен свят на правила и права - или ще се изправят пред смели автократи, които се стремят да доминират със сила и страх."