Европейската комисия определи новия коронавирус като заплаха от средно ниво за работниците, навличайки си остри критики от групата на социалистите в Европейския парламент, тъй като този ход ще позволи по-малко строги мерки за безопасност на работното място, отколкото ако вирусът се смята за високорисков, съобщава "Ройтерс".

Решението има широки икономически и здравни последици, тъй като може да повлияе на разходите на компаниите при възобновяване на бизнес активността и да окаже влияние върху безопасността на работниците.

Европейската комисия класифицира новия коронавирус като опасност от трето ниво в скала с четири степени на риск, в която 4-то ниво е най-високо.

Съгласно правилата на ЕС 3-то ниво на вируса "може да причини тежка болест при човек и да представлява сериозна опасност за работниците; може да представлява риск от разпространение в общността, но обикновено е налице ефективна профилактика или лечение".

Биологичните агенти от 4-то ниво представляват "висок риск" от инфекция, без налична профилактика или лечение.

Понастоящем няма лечение за предотвратяване или излекуване на COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус, който уби почти 380 000 души по целия свят.

Говорителката на Европейската комисия уточни, че за класифициране на биологичните опасности се използват няколко критерия и нито един от тях няма по-голяма тежест от други.

"Наличието или липсата на профилактика не може да се смята за самостоятелен критерий", отбеляза говорителката.

Решението е било взето след консултации с учени и със Световната здравна организация (СЗО) и е било подкрепено от експерти от 27-те страни членки на ЕС въз основа на най-новите данни за епидемията, добави тя.

"Ние категорично сме против решението на Комисията да класифицира COVID-19 като опасност само от средно ниво. COVID-19 е най-голямото здравно предизвикателство през нашия живот", настоя евродепутатката Агнес Йонгериус, която е говорител по въпросите на заетостта на групата на социалистите, която е втората по големина в Европейския парламент.

Тя каза, че решението не е взето по прозрачен начин. "Няма публична информация за консултираните експерти и техните съображения", подчертя Йонгериус.

Решението на Европейската комисия е незабавно приложимо, но Европейският парламент може да го блокира при гласуване, което се очаква да се проведе през този месец.

Медиците и медицинските сестри са сред най-изложените на риск от заразяване с болестта. Локализирани огнища често се появяват в заводи с голяма работна сила, като например месокомбинати и кланици.

Решението означава, че работодателите ще трябва да гарантират редица мерки за безопасност на своите работници. Но тъй като вирусът не е класифициран като висок риск, по-малко вероятно е да имат проблеми от правно естество в случай на заразявания.

Епидемията в Европа, най-засегнатият в света регион, премина пика си, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Вирусът обаче все още циркулира и се смята, че е възможна втора голяма вълна от инфекции през есента.