Турски самолети със стотици активисти от хуманитарната флотилия, задържана от Израел, пристигнаха в Истанбул, предаде БиБиСи.

Те бяха посрещнати от турския вицепремиер Бюлент Аринч.

Телата на убитите 9 души също са транспортирани до родния им град.

Ахмед Давутоглу заяви,че са се завърнали общо 470 души, между тях са четиримаа депутати и 50-55 чужденци, но не уточни от кои националности са. "Усилията на Турция дадоха резултат и не остана нито един задържан в Израел, всички са на наша земя", допълни той.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху  заяви, че Израел е „нямал избор", освен да щурмува корабите.

Страните-членки на Съвета за сигурност на ООН осъдиха действията на израелските военни срещу т.нар. "Флотилия на свободата" и призоваха Израел да снеме блокадата на Газа.

След края на срещата, състояла се при закрити врата, СС на ООН поиска бързо, безпристрастно и точно разследване на инцидента.

Арабските членове не успяха да вземат превес в Съвета за сигурност и в резолюцията да бъде включено условие за вдигане на блокадата над Газа.

В същото време отношенията на страната с Турция се влошиха още повече, като Тел Авив започва евакуацията на семействата на израелските дипломати от Анкара.

Турският министър на външните работи Ахмет Давитоглу обяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си с Израел, при условие, че блокадата над Газа бъде вдигната.