Телевизия Ал Арабия първа предаде, цитирайки източник от Иракския национален конгрес, че филипинският заложник Анхело де ла Круз вече е на свобода.

Източник от филипинското посолство в Багдад обаче не можа да потвърди веднага новината за освобождаването на заложника.

Хайдер Мусауи от Иракския национален конгрес, цитиран от Ройтерс, съобщи, че член на партията е видял Анхело де ла Круз в посолството на Обединените Арабски емирства.

Малко по-късно от посолството на Обединените Арабски емирства, цитирани от Ройтерс, заявиха:"Заложникът е при нас и ще го предадем на филипинските власти".

Междувременно стана ясно, че терористите отвели Анхело де ла Круз до стълбите на посолството на ОАЕ около 10.30 сутринта и му наредили да влезе вътре, съобщи анонимен представител от посолството. Оттам заявиха още, че не са имали пряк контакт с похитителите.
Тази сутрин бяхме изненадани да видим г-н Де ла Круз, филипинския заложник в Ирак, който беше освободен и предаден на нашето посолство в Багдад, каза пред Асошейтед прес посланикът на ОАЕ Хамад Ахмад ал Шамаши.

По-късно представители на филипинските власти са взели Анхело де ла Круз от посолството със сребрист Мерцедес. Очаква се похитеният да бъде изпратен на медицински преглед в Абу Даби.

Семейството на Анхело във филипинската провинция Пампанга прие новината с радост. “Изключително сме щастливи, но ще бъдем още по-спокойни, когато видим президентът заедно с него”, каза братът на Де ла Круз, Фелициано.

 Филипинският президент Глория Аройро потвърди пред филипинската национална телевизия освобождаването на заложника и увери, че здравословното му състояние е добро.
Тя обаче предупреди, че други невинни няма да имат такъв късмет, ако терористите продължават да отвличат граждани.

Припомняме, че групировката, отвлякла 46-годишния шофьор, поиска Mанила да изтегли 51-членния си контингент от Ирак до края на месец юли.В прoтивен случай заплашваше, че ще убие заложника

Вчера – 19 юли, последните войници от филипинския контингент напуснаха Ирак и се установиха в Кувейт, откъдето със специален самолет ще бъдат транспортирани до Филипините.

Решението на президента Глория Аройо за предсрочно изтегляне на контингента (чийто мандат изтича на 20 ангуст) предизвика негативната реакция на редица страни, най-вече - САЩ и Австралия.
Официален Вашингтон дори заяви, че ще преразгледа отношенията си с Филипините.
На тази реакция Манила отговори, че в случая защитава националните си интереси.