Френският журналист Оливие Дюбоа, отвлечен на 8 април 2021 г. в северната част на Мали от свързаната с "Ал Кайда" Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM), беше освободен в понеделник, съобщи АФП.

Агенцията уточнява, че журналистът е отведен в съседен Нигер

След освобождаването си от плен Дюбоа пристигна на летището в Ниамей в съседен Нигер в понеделник следобед. На снимка, направена на летището, той е усмихнат, облечен в бяла риза и бежов панталон.

Журналистът Оливие Дюбоа обяви отвличането си във видеоклип, който се появи в социалните мрежи на 5 май 2021 г.

"Той беше на път за Гао, за да интервюира джихадистки лидер. Сега знаем, че е бил заловен от бандити, които след това са го предали на GSIM", заяви експертът по джихадизма на FRANCE 24 Васим Наср.

По време на пътуване до Кот д'Ивоар на 10 декември 2022 г. френският външен министър Катрин Колон заяви, че Франция прави "всичко възможно", за да освободи журналиста.

Дюбоа е работил за различни френски новинарски издания, включително Libération, Le Point и Jeune Afrique, когато е бил отвлечен.

Задържан е в продължение на почти две години.

До освобождаването му той беше единственият френски заложник, който все още беше в плен след освобождаването през октомври 2020 г. на Софи Петронин, благотворителна работничка, която беше отвлечена в Мали през 2016 г.