Пакистанецът Халид Шейх Мохамед е признал отговорността си за атентатите на 11 септември 2001 г., информира АФП.

„Аз съм отговорен за операцията на 11 септември - от А до Я," заявил Халид Шейх Мохамед чрез свой личен представител, става ясно от запис на изслушване, проведено миналата събота -10 март - в затвора в Гуантанамо.  

По време на изслушването Мохамед признавал вината си, и със собствени думи и чрез представител, който бил член на американската армия.

„Бяха оперативният директор на шейх Осама Бин Ладен за организирането, планирането, проследяването и изпълнението на операцията 9/11" заявил Мохамед чрез представителя си.

Освен това Мохамед признал, че планирал убийството на папа Йоан Павел ІІ по време на посещението му във Филипините, както и ликвидирането на пакистанския президент Первез Мушараф.

Той добавил, че е отговорен и за атака срещу нюйоркския световен търговски център, организирана през 1993 г., за атентат в нощен клуб в Бали, както и за два опита за сваляне на два американски самолета.

На развален английски Мохамед сякаш се опитал да изкаже известна доза съжаление за жертвите на 11 септември, но по косвен начин споменал, че те са оправдани във войната срещу САЩ.
„Не се радвам, че 3000 души бяха убити в Америка. Аз дори съжалявам. Но всяка война говори с убийства", заявил Мохамед.

По време на изслушването пакистанецът сравнил Бин Ладен с Джордж Буш, обяснявайки:
„Той (Бин Ладен) прави същото нещо. Само се бие. Има нужда от независимост"

Мохамед е сред 14-те затворници, които американските власти определят като "изключително ценни заподозрени" в тероризъм.
Миналата година те бяха прехвърлени в Гуантанамо от секретни затвори на ЦРУ извън територията на САЩ. Мохамед бе арестуван в Пакистан през март 2003 г.

С изслушването, в което Мохамед е участвал, не е предвидено той да бъде признат за виновен. Но то е първа стъпка към повдигане на официални обвинения, коментират от АФП. 

Записът на закритото изслушване е бил редактиран от представител на американската армия. Това е практика, която според Пентагона е необходима, за да няма опасност в публичното пространство да попадне секретна информация, поясняват от Ройтерс.