Германският министър на финансите Кристиан Линднер обяви на срещата на Групата на седемте (Г-7) в четвъртък, че Германия ще предостави 1 млрд. евро като безвъзмездна помощ на Украйна.

Линднер добави, че тази финансова помощ ще помогне на Украйна да посрещне краткосрочните си нужди. След дискусия с финансовите служители и централните банкери германският финансов министър заяви пред репортерите, че Групата на водещите световни икономики е готова да се бори с инфлацията по света, тъй като тя е "един от най-големите икономически рискове".

По-рано този месец правителството на Обединеното кралство обяви, че ще предостави на Украйна военна помощ в размер на 1,3 млрд. паунда.

Смята се, че през следващите три месеца правителството на Украйна ще се нуждае от 15 млн. долара, за да финансира дейността си, включително изплащането на заплати, тъй като войната в Русия е довела до намаляване на данъчните приходи.

Г-7 координират "ангажименти за финансиране на правителствените функции на Украйна", заяви Линднер на срещата на върха.

"Трябва да осигурим ликвидността на украинската държава", добави той.

Германската безвъзмездна помощ е част от 18,4 млрд. долара под формата на трансфери и заеми, за които са поели ангажимент министрите от Г-7, според проектокомюнике, видяно в четвъртък от "Ройтерс".

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна по време на тази война и след това и сме готови да направим повече, ако е необходимо", се казва в него.