Буш в Италия Американският президент Джордж Буш пристигна на двудневно посещение в Италия.
Това е първата спирка в тридневната му европейска обиколка, посветена на 60-годишнината от десанта на съюзническите сили в Нормандия.

По време на пътуването си той ще търси и подкрепа за мисията в Ирак, съобщават световните агенции.

Програмата на визитата на Буш в Италия предвижда среща с президента Карло Чампи и с премиера Силвио Берлускони, както и аудиенция при папа Йоан Павел Втори във Ватикана. Според информация на “Ройтерс” държавният глава ще връчи на папата най-високото гражданско отличие на САЩ – Медалът на свободата, заради “годините борба за свобода”.

Американският президент ще положи венец в Ардеатинските пещери в околностите на Рим, където през 1944 година нацистите разстрелват 300 италиански заложници.

Седмица преди визитата на Буш, в италианската столица бяха предприети засилени мерки за сигурност. Кметството на Рим “настоятелно препоръча” на всички пацифистки и обществени движения да се въздържат от демонстрации срещу Буш.
Ръководителите на силовите структури в Италия приеха план за осигуряване на безопасността по време на посещението, предаде ИТАР-ТАСС.

Утре Джордж Буш ще разговаря в Париж с френския си колега Жак Ширак в опит за сближаване на влошените по време на войната в Ирак отношения между Съединените щати и Франция.