Македония е брънката, от която зависи дали Западните Балкани ще тръгнат към ускорен интеграционен режим или целият този пъзел ще се разпадне. Това коментира в предаването "Събуди се" по Нова телевизия журналистът Георги Коритаров.

Според него причината за ескалацията на напрежението там е конституционната и институционална криза в западната ни съседка.

Външно министерство е загрижено от изострената криза в Македония

Външно министерство е загрижено от изострената криза в Македония

Призовават местните партии, граждански сдружения и институции за демократични действия

"Няма фактор в Македония, който може да бъде основа или посредник за диалог за решаване на кризата", коментира Коритаров. По думите му в момента властите взаимно се делигитимират.

Обвинения за убийство между Заев и Груевски

Обвинения за убийство между Заев и Груевски

Някой е имал план да убие Зоран Заев

Така президентската институция не се признавала от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Демократичния съюз за интеграция. Доказателство за това бил отказът да послушат призива на македонския президент Георги Иванов за лидерска среща. По думите му изборът на Талат Джафери за председател на парламента също е делигитимиран от една от спорещите страни.

Според анализатора е важна реакцията на Департамента по информации и печат на Руската федерация. "Руската реакция буквално възпроизвежда позицията на Груевски", коментира той.

Към спокойствие призова Македония светът

Към спокойствие призова Македония светът

След щурма на парламента в Скопие

Коритаров припомни думите на Джон Кери, в качеството му на държавен секретар на САЩ, че на Балканите преминава част от огневата линия между САЩ и Русия и в тази огнева линия е и Македония. "Битката за това дали ще бъде Груевски или ще бъде Зоран Заев до голяма степен е геополитическа битка", посочи Коритаров. Не без значение е и фактът, че демонстратите са били ситуирани пред Представителството на ЕС в Македония.

Коритаров бе категоричен, че ако темата с Македония не се интернационализира и прочете правилно, то държавата може да бъде изправена пред вътрешнополитически разпад.

България не е страничен наблюдател на Македония, безпокои се Каракачанов

България не е страничен наблюдател на Македония, безпокои се Каракачанов

Цинична борба за власт съзря лидерът на ВМРО

"Основната драма около Македония, която не е прочетена адекватно от гледна точка на нейната геополитическа стойност, както в региона, така и в Европа. Македония е брънката, от която зависи дали Западните Балкани ще тръгнат в ускорен интеграционен процес в ЕС или целият този пъзел ще се разпадне".

Сблъсъците в Македония - постановка на Груевски, за да блокира смяната на властта

Сблъсъците в Македония - постановка на Груевски, за да блокира смяната на властта

Мирослав Ризински, един от създателите на Българския културен клуб в Скопие

Припомняме, в четвъртък късно вечерта протестиращите в Скопие срещу "Албанската платформа", нахлуха в македонския парламент. Около 200 души нахлуха в парламента и нападнаха присъстващите там. Един от упреците бе, че полицията не е направила големи усилия, за да ги спре. Повод за увеличеното напрежение бе избора на албанеца Талат Джафери за председател на парламента в Скопие.