Открити са стотици потенциални жертви на трудова експлоатация в близост до Лисабон, Португалия, включително в големи складове, където те са били задържани и принудени да работят в незаконната дейност на събиране на миди.

Морската полиция, която ръководи разследването, съобщи в изявление, че всичките 243 жертви, идентифицирани досега, са мигранти. CNN Portugal информира, че повечето от тях са от Югоизточна Азия.

Четирима членове на престъпни мрежи, свързани с незаконния добив и търговия с миди, са задържани, съобщи полицията, като добави, че операцията продължава.

Близо 300 служители, включително от полицията и граничната агенция SEF, участваха в операцията, която включваше различни акции.

Местните медии казаха, че жертвите са работили в устието на Тежу, район, където събирането на миди без лиценз е обичайно.

Случаите на трудова експлоатация и трафик на хора нарастват в Португалия, като последният доклад за вътрешната сигурност показва, че повечето жертви са били експлоатирани в селскостопанския сектор.

Има няколко случая на бедни мигранти, хванати в капан на неплатена работа във ферми в португалския регион Алентежу.

Португалските следователи казват, че типичните жертви са обеднели мигранти, доведени в Португалия от трафикантски групи с обещание за работа. Въпреки това, след като бъдат пуснати на работа, техните документи за самоличност често биват конфискувани и заплащането им се удържа, като много от тях са натъпкани в мрачни, общи жилищни помещения с малко удобства.

Съветът на Европа съобщи през юни миналата година, че португалските власти са идентифицирали 1152 предполагаеми жертви на трафик през 2016-2020 г.

Броят на разследванията, наказателните преследвания и присъдите остава нисък в сравнение с броя на идентифицираните жертви, каза тогава Съветът на Европа.

35,8 млн. "модерни роби" в света, България на първо място в Европа

35,8 млн. "модерни роби" в света, България на първо място в Европа

Хиляди българи живеят в модерно робство