Концертът на легендарния сръбски музикант Горан Брегович в Киев бе отменен заради негова музикална изява в Крим, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на "Новое время".

"Ръководството на концертната зала Stereo Plaza реши да отмени представянето на музиканта и композитор Горан Брегович, планирано за 16 май в Киев. На 27 март стана ясно, че Брегович е имал концерт в Севастопол, въпреки санциите на Запада", съобщава изданието.

Официалната позиция по този повод ще бъде във вторник, 31 март, пише в съобщението на залата. Същевременно от администрацията на концертния комплекс не потвърдиха информацията за отмяна на концерта.

"Нищо можем да кажем. Проверявайте за съобщения на нашия сайт", съобщиха пред ТАСС от администрацията.

По-рано популярният сръбски композитор и музикант представил в Севастопол новия си албум "Шампанско за цигани".

"Ние на Балканите винаги чувстваме величието, което идва от Русия. Струва ми се, че Запада винаги изпитва известна параноя по този повод. Надявам се, че тя ще отмине", каза музикантът пред журналисти.

"Когато чужденец идва в Русия, още на аерогарата започва да усеща историята. Спомняш си Пушкин, Достоевски, Червената армия... В който и край на Русия да отидеш, не те напуска усещането за величие. Даже руските момичета, те не са просто красиви - очакваш, че ей сега ще седнат пред фортепианото и се изсвирят Рахманинов", разказа Брегович.

На журналистически въпрос дали не се бои "певецът на балканските цигани", че ще бъде санкциониран за изявата си в Крим, Горан Брегович отговорил: "Все ми е едно!".

Изказванията на Брегович, чийто концерт бе планиран в Киев за 25 май, бяха крайно враждебно приети от украинските медии.

Музикантът и композитор Горан Брегович е изключително известен в страните от Източна Европа с рок групата си Бело Дугме, а също и в цял свят като автор на музиката към филмите на Емир Костурица, сред които "Циганско време", "Животът е чудо", "Черна котка, бял котарак", "Аризонска мечта", "Ъндърграунд".

Композициите му "In The Death Car", "Калашников", "Бубамара", "Месечина", "Гас, гас!" станаха популярни не само в Източна Европа, но и в целия свят. Музикантът смята себе си югославянин, аргументирайки се, че баща му е хърват, майка му - сръбкиня, съпругата му - босненска мюсюлманка.