Месеци след атаките в Париж отново отвори врати кашер супермаркета (в който се продава храна, отговаряща на еврейските религиозни изисквания) в Париж, предадоха световните информационни агенции.

Един от първите клиенти бе френският вътрешен министър Бернар Казньов, който заяви, че е дошъл, за да покаже на френските граждани, че властите правят всичко възможно, за да бъдат те защитени.

Магазинът, част от веригата Hyper Cacher, бе затворен от заложническата драма насам в знак на траур за жертвите. Един от собствениците споделя, че намерението е било той да бъде отворен възможно най-скоро, като знак, че не се страхуват и не се чувстват победени. Това, смята той, е много важно за роднините на жертвите и останалите от еврейската общност. Съобщава се обаче за промени в обслужващия персонал. Служителите, които са били на работа тогава обаче все още са в отпуск, а продавач, чието име не се споменава, споделя, че преживелите ужаса не искат вече да работят там.

Агенциите съобщават и че магазинът не е бил подготвен за потока от клиенти още от първия ден. Клиенти разказват, че често пазаруват оттам и не се страхуват, но и в същото време съчувстват на учениците от намиращото се в близост еврейско училище, които са станали свидетели на нападението.

Припомняме, че в началото на януари 32-годишният Амеди Кулибали взе десетки заложници и се барикадира в магазина. При спецакция той бе убит, но загинаха и четирима от похитените. Приятелката му Хаят Бумедиен успя да избяга и все още се издирва.

Кулибали превзе супермаркета като знак на солидарност с терористите, които атакуваха редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо". Припомняме, това стана два дни след кървавата разправа с екипа на френския седмичник.

Много от намиращите се по това време в магазина бяха спасени от служителя мюсюлманин малиец, който ги скри в хладилната камера. По-късно той бе награден от френското правителство и получи френско гражданство, след като 300 000 души се включиха в подписка с това искане.