Заеми и ипотеки на мобилизирани руснаци, загинали или получили първа група инвалидност по време на военните действия в Украйна, ще бъдат отписани за сметка на банките. Това заяви председателят на Комисията на Държавната дума по финансовите пазари Анатолий Аксаков, предава ТАСС.

"Това все още не е в настоящата версия на документа (законопроекта). Но не само ако човек е починал или е станал инвалид от първа група, той не плаща заеми от банка или микрофинансови организации: тези дългове не се прехвърлят на никого, задълженията се прекратяват за всички страни по споразумението", каза той .

Депутатът подчерта, че държавни средства няма да се използват за отписване на кредити, това ще става за сметка на самите банки. Тази информация, отбелязва агенцията, е потвърдена от заместник-министъра на финансите Алексей Моисеев.

Запасняци до 50 години ще бъдат викани на фронта

Запасняци до 50 години ще бъдат викани на фронта

Решение за частична мобилизация

На заседание на 27 септември Държавната дума прие на първо четене законопроект, който позволява на кредитополучателите, повикани на служба по договор или мобилизация, да получат ипотечни ваканции по потребителски и ипотечни кредити за срока на службата, съобщава Интерфакс.

Държавната дума също прие поправки за запазване на работните места за мобилизираните служители, както и за доброволци, които участват във войната в Украйна. Преди това вицепремиерът Татяна Голикова каза, че периодът на военна служба се взема предвид в осигурителния стаж за пенсия. Тя допълни, че мобилизираните граждани също ще могат да се пенсионират по-рано.

Припомняме, че на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната. Руснаците, призовани на военна служба по мобилизация, ще получат статут, възнаграждения и всички социални гаранции на военнослужещи, служещи по договор, обеща Путин. Общо мярката трябва да засегне 300 000 души.

Връчват повиквателни на руснаци на границата с Грузия

Връчват повиквателни на руснаци на границата с Грузия

На граничния пункт има опашка от 5500 превозни средства