Киев продължава да твърди за значително количество руски жертви в щаба на Черноморския флот в Севастопол, който удариха в събота с ракета. Освен това украинските служби твърдят, че сред загиналите е и командващият Черноморския флот Виктор Соколов. Тази информация в същия ден, а и на следващия не бе потвърдена от началника на ГРУ - Главно разузнавателно управление Кирило Буданов.

Силите за специални операции на Украйна публикуваха тази сутрин нова информация за руските загуби в "специалната операция по унищожаване на кораба "Минск" и щаба на Черноморския флот на Руската федерация" - официалното име на операцията.

В резултат на удара по щаба на 22 септември са загинали 34 офицери, сред тях и Виктор Соколов, цитира Силите за специални операции "Украинская правда". Поне още 150 души са били ранени в резултат на удара по щаба, а самото здание не подлежи на възстановяване. По-рано днес властите съобщиха за контролирана експлозия в сградата.

Украинската армия пое отговорност за въздушния удар. Русия все още не е потвърдила информацията.

Ракета достигна щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Ракета достигна щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Полицията призова местните жители да напуснат централните улици на Севастопол

В началото в руското информационно пространство се публикуваше информация за една жертва, в последствие руското министерство на отбраната потвърди, че един военнослужещ е загинал, но в обновената информация в следобеда се заявяваше, че един се води за безследно изчезнал. Мониторингът на BBC открои, че в късните емисии на руските телевизии информацията за удара изобщо е изчезнала, като и до този момент руските власти запазват мълчание.

Руският Черноморски флот е разположен в пристанището на Севастопол. В града се намира и един от руските командни центрове за войната на Москва срещу Украйна. Оттам се снабдяват руските окупационни сили в южната част на Украйна и се контролират ракетните атаки.

Днес от Службата за специални операции съобщават и за другия си удар от 13 септември, когато цел им беше пристанището в Севастопол и по-точно корабостроителницата. Именно тогава се появиха информации за нанесени сериозни щети по десантния кораб "Минск". Според съобщението на украинците от днес безвъзвратните загуби на руснаците тогава са съставлявали 62 души. Нанесените материални щети не се коментират днес.

Няколко дни след удара в социалните мрежи се разпространи снимка на кораб теглен на буксир, за който се твърдеше, че е именно "Минск" в настоящето. Изображението не може да се потвърди от независим източник.

В днешната информация не се казва нищо за подводницата "Ростов на Дон", за която също се появи информация, че е получила сериозни повреди.

Киев вижда края на руския Черноморски флот в Севастопол

Киев вижда края на руския Черноморски флот в Севастопол

След последните атаки в анексираната територия