Председателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Кевин Маккарти беше отстранен от поста във вторник в извънредна битка, първа подобна в историята на САЩ, съобщава АП.

Гласуването завърши с 216 гласа "за" срещу 210 гласа "против".

Припомняме, че този ход беше очакван, след като конгресменът - републиканец Мат Гейтц внесе предложение за отстраняване на председателя Маккарти от поста му. 

Лидерът на демократите Хаким Джефрис каза в писмо до колегите си, че иска да работи с републиканците, но не желае да осигури гласовете, необходими за спасяването на Маккарти.

Преврат се готви в Републиканската партия в Конгреса

Преврат се готви в Републиканската партия в Конгреса

Искат свалянето на Кевин Маккарти

Повечето демократи бяха скептично настроени към спасяването на Маккарти, като се има предвид, че той не е проявил интерес да работи с демократите за започване на разследване за импийчмънт срещу президента Джо Байдън.

Искането дойде часове, след като долната камара гласува за приемането на временната мярка, целяща да избегне спирането на работата на правителството.

Маккарти се сблъска със значително несъгласие в собствената си партия, като 90 членове на Републиканската партия гласуваха против законопроекта, а само един демократ се противопостави.

От 1 октомври в САЩ започна нова финансова година и ако финансирането не бе договорено до тази дата, федералното правителство ще трябва да спре работата.

Очакваният шътдаун би бил четвъртият в рамките на десетилетие. За последен път се случи при президента Доналд Тръмп през 2018 година.

Преди четири месеца, подобна ситуация накара федералното правителство да изпадне в неизпълнение на задълженията си от 31 трилиона долара в рамките на няколко дни. Това за пореден път показва как противодействието срещу шътдаун остава за последния момент и предизвика притеснения на Уолстрийт, където рейтинговата агенция Moody's предупреди, че може да има лоши последствия за кредитоспособността на САЩ.

Камарата на представителите удължи с 45 дни финансирането в САЩ

Камарата на представителите удължи с 45 дни финансирането в САЩ

Спешна мярка за избягване на шътдауна

Изпълняващ длъжността председател ще бъде републиканецът от щата Северна Каролина Патрик Макхенри.