Ръководителят на руския междуведомствен щаб за координация на хуманитарната помощ в Украйна Михаил Мизинцев заяви, че руските въоръжени сили ще отворят хуманитарен коридор в посока Черно море за безопасното излизане на чуждестранни кораби от пристанището на Мариупол. Мярката ще е в сила за сряда, 25 май, от 08:00 ч. московско време, предаде ТАСС.

"Организира се хуманитарен коридор с дължина 115 мили и ширина 2 мили в посока Черно море за безопасното излизане на чуждестранни кораби от пристанището на Мариупол от 08:00 ч. московско време на 25 май", каза Михаил Мизинцев.

"Ройтерс": Край на обсадата на Мариупол

"Ройтерс": Край на обсадата на Мариупол

Батальонът "Азов" се изтегля от града

Според него минната опасност в акваторията на пристанище Мариупол е премахната и пристанищната инфраструктура се възстановява.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че сапьори от руския Черноморски флот и инженерни войски са приключили с разчистването на територията на пристанище Мариупол.

Обсадата на Мариупол струва скъпо на Русия

Обсадата на Мариупол струва скъпо на Русия

Украинската контраофанзива може да разстрои руските сили североизточно от Харков

На 23 май беше съобщено, че територията на железопътната гара в Мариупол е разчистена и транспортът е започнал да се възстановява.

Пристанището падна в руски ръце преди месец, а последният бастион на украинските защитници, заводът "Азовстал" - на 20 май.

РИА "Новости" уточнява, че сапьорите са обезвредили и отстранили повече от 12 хиляди "взривоопасни предмети". Вдигнати и преместени са потънал украински стражеви кораб и два плаващи крана.

Мариупол е най-голямото украинско пристанище на Азовско море. Разминирането му ще даде възможност на Русия да прехвърля по-лесно войски в окупираните територии между Крим и Донецк.

Припомняме, че два кораба с български екипаж са блокирани от три месеца заради войната - единият "Царевна" се намира точно в пристанището на Мариупол, като по-голяма част от неговия екипаж бе евакуиран. Другият кораб е "Рожен", който е акостирал в украинското пристанище Черноморск.