В Бразилия се наблюдава спад в случаите на COVID-19, включително в тежко засегнатия регион на Амазонка, но облекчаването на мерките от някои регионални власти може да доведе до обрат в това подобрение. За това предупреди в сряда директорът на Панамериканската здравна организация (PAHO) Кариса Етиен, цитирана от "Ройтерс".

Припомняме, че миналата седмица, от организацията "Лекари без граници" предупредиха за "хуманитарна катастрофа" в южноамериканската държава, която по брой на жертвите е на второ място след САЩ. Това се случва на фона на предстоящото разследване за това как правителството се справи с епидемия от коронавирус. 

Етиен каза, че въпреки регистрирания спад, случаите в южноамериканската страна са останали тревожно високи, докато случаите в Чили, които са имали трудни няколко месеца, са в застой. Почти всяка държава в Централна Америка отчита нарастване на инфекциите, като Куба, Пуерто Рико и Доминиканската република са най-силно засегнати.

В Южна Америка, каза тя, Колумбия, Венецуела, Боливия, Уругвай и Аржентина са най-засегнатите държави в момента, докато Мексико отчита леко увеличение на случаите след Великден и облекчаването на някои мерки.

"Лекари без граници": Бразилия е пред хуманитарна катастрофа

"Лекари без граници": Бразилия е пред хуманитарна катастрофа

Над 73 000 новозаразени и повече от 3500 жертви за денонощие

Етиен каза, че PAHO е загрижен от разпространението на слухове и теории на конспирацията в региона, които рискуват да увеличат колебанието за ваксинирането. "PAHO си сътрудничи с компании като Twitter, Google и Facebook, за да спре фалшивите новини и да гарантира, че обществеността може лесно да намери точна информация", каза тя. Тя повтори призив за по-справедливо разпределение на ваксините, като призова страните с излишък да ги дарят на други, които имат най-голяма нужда от тях. "Латинска Америка е регионът, който в момента има най-голяма нужда от ваксини, този регион трябва да бъде приоритет за разпространение на ваксините", каза тя. "Това е глобална епидемия. Никой няма да бъде в безопасност, докато всички не сме в безопасност."

Етиен каза, че досега механизмът COVAX е доставил над 4,2 милиона дози ваксина срещу COVID-19 в 29 държави в Америка, като още 90 000 трябва да пристигнат в Боливия днес.

Бразилия облекчава COVID мерки, въпреки заболеваемостта

Бразилия облекчава COVID мерки, въпреки заболеваемостта

Отварят заведения и разрешават спорт без публика