Палестинците официално се присъединиха към Международния наказателен съд, като това е част от по-мащабен опит Израел да бъде подложен на международен натиск и палестинците да настояват да получат по-висока цена за окупираните земи от страна на Израел, към които Палестина се стреми, за да създаде държава, отбелязва "Асошиейтед прес".

Извън стремежа за повдигането на обвинения за военни престъпления срещу Израел в съда, палестинците искат Съвета за сигурност на ООН да определи краен срок за изтеглянето на израелските войски и се надява на нов тласък на ръководеното от палестинците международно движение на бойкот, ограничения и санкции.

Атмосферата изглежда назряла за международна намеса след като наскоро преизбраният израелски премиер Бенямин Нетаняху стресна света с обещанието си към избирателите, че няма да позволи създаването на палестинска държава, което впоследствие той оттегли.

Но правната и дипломатическата конфронтация не е неизбежна, след като съветници на палестинския президент Махмуд Абас подчертават, че той не е заинтересован от цялостна конфронтация с Израел. Повдигането на обвинения за военни престъпления срещу Израел може да стане след години, а Вашингтон вероятно ще "омекоти" всякаква резолюция на Съвета за сигурност относно Палестинска държава.