Палестина иска до края на годината Организацията на обединените нации да приеме резолюция, с която да се определи редът, по който Израел ще се изтегли от "окупираните територии".

Това заяви главният преговарящ Саеб Еракат, цитиран от АФП. Изказването му идва след като няколко европейски парламента признаха Палестина за независима държава и призоваха правителствата си да направят това. Израел коментира тези решения като вредни за мирния процес.

Еракат се надява до Коледа документът да е приет. С него ще се дадат 2 години на Тел Авив да се изтегли от палестинските територии и да се създадат двете отделни държави. Той изрази надежда САЩ да не наложат вето на резолюцията, тъй като в противен случай палестинският лидер Махмуд Абас ще подпише документи за членство в 22 организации, сред които и Международният наказателен съд, чрез който би могъл да заведе дело за военни престъпления срещу Израел.

Припомняме, че поредният кръг от мирните преговори не завърши с успех, тъй като палестинците не приемат Израел като "държава на евреите", а властите в Тел Авив не желаят изтегляне от съответните територии.