Папа Франциск в сряда призова хората в Демократична република Конго, където десетилетия на въоръжени конфликти са отнели живота на милиони, да си дадат "голяма амнистия от сърце" и призова християните, участващи в боевете, да сложат оръжие, предава Ройтерс.

В първия пълен ден от пътуването си, третото му посещение в Субсахарска Африка като папа, Франциск води литургия на открито пред повече от един милион души на територията на второстепенно летище в столицата Киншаса.

Конгоанците направиха на папата едно от най-жизнерадостните посрещания по време на неговите пътувания в чужбина. При пристигането му във вторник десетки хиляди се наредиха да го приветстват по пътя на кортежа му.

Много жени носеха рокли с негова снимка, както е обичайно в много африкански страни за почитане на високопоставени лица.

Народът на тази страна, каза папата в проповедта си, страда от "рани, които болят, непрекъснато разязвявани от омраза и насилие, докато лекарството на справедливостта и балсамът на надеждата изглежда никога не пристигат".

Според ООН въоръжените конфликти са прогонили от домовете им 5,7 милиона души, които са вътрешно разселени, а 26 милиона са изправени пред остър глад.

Папа Франциск каза, че Бог иска хората да намерят "смелостта да дадат на другите голяма амнистия от сърце".

"Колко би било полезно да изчистим сърцата си от гняв и угризения, от всяка следа от негодувание и враждебност!" каза той.

Източно Конго е обхванато от насилие, свързано с дългите и сложни последици от геноцида през 1994 г. в съседна Руанда. Конго обвинява Руанда, че подкрепя бунтовническата група М23, която се бие с правителствените войски на изток. Руанда отрича това.

Посещението на папата в източния град Гома, предвидено, когато пътуването беше първоначално планирано за миналия юли, по-късно беше отменена поради избухването на насилие миналата година.

Около половината от 90-милионното население на Конго са римокатолици и в своята проповед Франциск се обърна към тях, както и към други християни, участващи в боевете.

"Нека дойде благодатно време за всички Вас в тази страна, които се наричате християни, но участвате в насилие. Господ Ви казва: "Сложете оръжията си, прегърнете милостта", каза папата.

Хиляди хора прекараха нощта в молитви на летището в очакване на службата.

Конго притежава едни от най-богатите находища на диаманти, злато и други благородни метали в света, но богатството му предизвика конфликт между правителствени войски, милиции и чуждестранни нашественици, както и доведе до експлоатация и злоупотреби.

Четвъртък ще бъде последният му пълен ден в Конго, преди да замине в петък за съседен Южен Судан, друга страна, бореща се с конфликт и глад, в петък сутринта.

За посещението си в Южен Судан той ще бъде придружен от архиепископа на Кентърбъри - духовен водач на англиканската църква и предстоятеля на Църквата на Шотландия, безпрецедентно съвместно пътуване в чужбина на тримата християнски лидери.

Папа Франциск пристигна в ДР Конго

Папа Франциск пристигна в ДР Конго

Той ще посети и Южен Судан