Папа Франциск обяви, че законите, криминализиращи хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) лица са грях и несправедливост, защото Бог обича и придружава хората с влечение към същия пол, съобщава "Ройтерс".

Думите на главата на Римокатолическата църква бяха в отговор на въпрос на репортер на борда на папския самолет, който се връщаше от пътуване в две държави в Африка.

Криминализирането на хомосексуализма е проблем, който не може да бъде пренебрегнат, подчерта папа Франциск.

Той се позова на статистики, съгласно които 50 държави криминализират ЛГБТ хората "по един или друг начин", а около 10 други имат закони, включително смъртно наказание за тях.

Шестдесет и шест държави членки на ООН продължават да криминализират еднополовите сексуални отношения по взаимно съгласие, според данни от ILGA World - Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните.

Хомосексуалността не е престъпление, категоричен е папа Франциск

Хомосексуалността не е престъпление, категоричен е папа Франциск

Според главата на Католическата църква всички сме Божии деца и Бог ни обича такива, каквито сме

В няколко държави, където еднополовите връзки са незаконни, сред предвидените наказания фигурира и смъртна присъда.

Папа Франциск обаче бе категоричен: "Това не е правилно. Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца. Бог ги обича. Бог ги придружава. Да осъждаш такъв човек, е грях".

Криминализирането на хора с хомосексуални наклонности е несправедливост, посочи още той.

Папата отбеляза, че катехизисът - книгата с ученията на католическата църква, гласи, че влечението към същия пол не е грях, но хомосексуалните действия са. В него също така се посочва, че ЛГБТ хората не трябва да бъдат маргинализирани.

Папа Франциск отново заяви, че не може да съди хората с наклонности към своя пол, които търсят Бог.

Той допълни, че по време на посещението си в Ирландия през 2018 г. е заявил, че родителите не могат да се отрекат от своите ЛГБТ деца, а трябва да ги запазят в любящо семейство.

На борда на самолета бяха още архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и модераторът на Общото събрание на Шотландската църква Иън Грийншийлдс.

Папа Франциск: Подкрепяйте децата си, ако са хомосексуалисти

Папа Франциск: Подкрепяйте децата си, ако са хомосексуалисти

Той призова родителите да не осъждат различната сексуална ориентация

И двамата християнски лидери подкрепиха думите на папата.

Архиепископ Уелби посочи, че самата англиканска общност е разделена относно правата на гейовете и резолюциите срещу криминализирането на ЛГБТ хората "вне са променили мнението на мнозина".

Архиепископът добави: "Със сигурност ще цитирам Светия отец. Той го каза толкова красиво и точно".

От своя страна преподобният д-р Грийншийлдс се позова на Библията, заявявайки: "Никъде в четирите евангелия не съм видял Исус да отблъсква някого. Никъде в четирите евангелия не виждам нищо друго освен Исус да изразява любов към всеки, когото срещне, и като християни това е единственият израз, който можем да дадем на всяко човешко същество при всякакви обстоятелства".

Папа Франциск повтори, че Католическата църква не може да разреши свещенодействие на еднополови двойки.

Той обаче подчерта, че подкрепя така нареченото законодателство за граждански съюзи, което дава на еднополовите двойки правна защита по въпроси като пенсии, наследство и здравеопазване.