Може да се шегуваме за Бог, стига шегата да не е обидна. Това заяви папа Франциск на специална аудиенция с около 100 комедианти, актьори и писатели от цял ​​свят, съобщава "Ройтерс".

Сред присъстващите във Ватикана бяха известни личности от американския шоубизнес, като Упи Голдбърг, Джими Фалън, Конан О'Брайън, Крис Рок и Стивън Колбърт. Около две трети от гостите бяха италианци.

"Дали можем да се смеем и на Бог? Разбира се, това не е богохулство, можем, точно както си играем и се шегуваме с хората, които обичаме", обясни главата на Римокатолическата църква на италиански език.

"Хуморът не обижда, не унижава нито принизява хората според техните недостатъци", добави той и посочи "еврейската мъдрост и литературна традиция" като пример за добра комедия.

Папата направи коментара си, след като беше разкритикуван и се извини за използването на обидна дума за хомосексуалните.

"Това, което казвам сега, не е ерес: когато успеете да извлечете познавателни усмивки от устните дори на един зрител, вие карате и Бог да се усмихне", обясни той.

Въпреки критиките папата пак нарече гейовете "педали"

Въпреки критиките папата пак нарече гейовете "педали"

Само седмици, след като се извини за обидния жаргон

87-годишният Франциск излезе малко извън сценария по време на 30-минутната среща, като направи привидно сексистка забележка.

Говорейки за Сара - съпругата на Авраам в Стария завет, той заяви, че тя е "любопитна като жените", тъй като шпионира съпруга си, за да може "навярно" по-късно да му се скара.

След речта си Франциск поздрави всеки участник. Взаимодействията с хора, които не говорят италиански, бяха по-ограничени.

"Е, беше кратко, той говореше на италиански, така че не съм съвсем сигурен какво беше казано", заяви с усмивка телевизионният водещ О'Брайън, след кояето уточни, че му е даден английски превод на речта.

О'Брайън шеговито сравни реденето на опашка, за да се ръкуват с папата, с деца, чакащи да се срещнат с Дядо Коледа.

"Исках да седна в скута му и да кажа: "Искам шейна за Коледа", разбирате ли? "Искам баскетболна топка!".

По-късно папата отлетя за Южна Италия, за да участва в дискусиите на Г-7 за изкуствения интелект.

Папа Франциск се извини за използвания от него хомофобски жаргон

Папа Франциск се извини за използвания от него хомофобски жаргон

Официално изявление на Светия престол