Десетки законодатели напуснаха британския парламент в сряда, предизвиквайки скандал, като трите най-големи политически партии се опитваха да се надхитрят една друга относно гласуването за прекратяване на огъня в Газа, предава "Ройтерс".

Шумът последва решението на говорителя да пренебрегне прецедента и да позволи гласуване, което помогна на опозиционната Лейбъристка партия да избегне мащабен бунт сред собствените си законодатели заради позицията си относно войната Израел-Хамас .

Депутати от управляващите консерватори и опозиционната Шотландска национална партия (SNP) напуснаха залата за дебати в знак на протест, а някои се опитаха да предприемат рядката стъпка да проведат процедурите при закрити врати.

Говорителят, Линдзи Хойл, в крайна сметка се извини и каза, че е взел решението си да позволи на депутатите да гласуват по редица гледни точки, защото е бил загрижен за тяхната сигурност, след като някои са били изправени пред заплахи от насилие заради позицията си относно войната .

"Жалко е и се извинявам за решението", каза той пред парламента. "Не исках да свърши така."

Лейбъристите, за които се смята, че ще спечелят националните избори, очаквани по-късно тази година, са обхванати от вътрешна битка за позицията си спрямо конфликта в Близкия изток след атаката на Хамас на 7 октомври, която доведе до израелската инвазия в Газа.

Дебатът в парламента беше иницииран от SNP, която внесе предложение за незабавно прекратяване на огъня. Лейбъристите и консерваторите, които подкрепиха Израел, като същевременно изразиха загриженост относно действията му в Газа, след това предложиха поправки с различни условия, които според тях са необходими, преди да има пауза в битките.

Като обичаен ход, Хойл избра и двете поправки за гласуване, нарушавайки прецедента, при който една опозиционна партия не може да промени предложението на друга. Обикновено се избира само правителствената поправка.

Някои депутати се подиграха на оратора, когато обяви решението си. Един член на парламента обвини Хойл, бивш депутат от Лейбъристката партия, че е причинил "конституционна криза".

Правителственият лидер на Камарата на общините Пени Мордаунт каза, че Хойл е подкопал парламента и правителството се оттегля от процедурата.

Решението на Хойл означаваше, че лейбъристките законодатели могат да гласуват за собствения план на своята партия и да избегнат да се противопоставят на ръководството си, като подкрепят предложението на SNP.

По време на хаоса поправката на лейбъристите в крайна сметка беше одобрена устно, без официално гласуване, където се записват мненията на отделните законодатели. Някои депутати призоваха гласуването да се проведе отново, тъй като техните възгледи не са били отразени.

Въпреки че резултатът не е обвързващ за британското правителство или вероятно ще бъде наблюдаван отблизо в Израел или от "Хамас", той имаше потенциала да създаде проблеми за лидера на Лейбъристката партия Кийр Стармър, който иска да представи партията си като обединена, дисциплинирана и готова за власт.

"Това е позорно, много позорно. Днес видяхме британската политика в най-лошия й вид. Политиците се опитват да спасят себе си, вместо да спасят цяла нация", каза палестинският посланик във Великобритания Хасам Зумлот пред радио LBC.

Ръководството на лейбъристите каза, че не са склонни да подкрепят предложението на SNP, тъй като то осъжда "колективното наказание" на палестинския народ и не уточнява, че трябва да се спазва прекратяване на огъня от Израел и Хамас.

Подобно предложение, внесено от SNP през ноември, накара Стармър да изпита най-големия бунт в своето ръководство.

Лидерът на лейбъристите първоначално даде пълна подкрепа на Израел, когато той започна своето военно отмъщение. Но лейбъристките законодатели и членове на партията увеличават натиска върху ръководството да подкрепи незабавно прекратяване на огъня.

Както Израел, така и Хамас отхвърлиха нарастващия международен натиск за спиране на войната, която унищожи голяма част от ивицата Газа и предизвика хуманитарна катастрофа.

Махмуд Абас порица позицията на САЩ в ООН

Махмуд Абас порица позицията на САЩ в ООН

Без надежда за примирие в Газа