Управляващата Партия на справедливостта и развитието убедително печели предсрочните избори в Турция. Тя получава 49,4% (повече от 23 милиона гласа) подкрепа при преброени 99,9% от бюлетините.

Републиканската народна партия е втора с 25,4% (близо 12 милиона гласа), а трета е Партията на националното действие с 12,1% (5,6 милиона гласа). Прокюрдската Демократична партия на народа е получила 10,3% (5 милиона гласа), съобщават турски медии. Общо други партии са взели 2,58%.

Прагът за влизане в парламента е 10%.

При тази ситуация прокюрдската партия със сигурност ще има представители в парламента, блокирайки възможността за "супермнозинство" на Партията на справедливостта и развитието.

Партията на президента Реджеп Ердоган печели 314 места в 550-местния парламент, което гарантира на управляващите абсолютно мнозинство. Републиканската народна партия взема 137 места, а останалите две партии съответно 42 и 57 места.

В сравнение с вота на 7 юни 2015 година управляващата партия печели над 8% и над 50 места. Републиканската народна партия пък прибавя 0,8% и няколко гласа допълнително. Останалите две партии губят общо над 6% и над 50 места.

Сблъсъци в Диарбекир заради изборните резултати
Още...

Партията на справедливостта и развитието се нуждаеше от 330 места, за да инициира референдум за промени в конституцията. Такива промени можеше да доведат до повече власт за президента на Турция.

87,3% (около 47 милиона от общо 54 милиона, които имат право на глас) от турците са гласували на изборите.

Управляващата партия е спечелила нови повече от 3 милиона гласа в сравнение с юни 2015 година.

Официалните резултати от изборите ще бъдат обявени до 11-12 дни, обяви шефът на турското ЦИК Сади Гювен, цитиран от Ройтерс. Забавянето ще позволи на комисията да разгледа всички оплаквания от партиите. Той добави, че в парламента влизат четири партии.

Поддръжниците на Партията на справедливостта и развитието започнаха да празнуват пред централата в Анкара. Около 2 хиляди души скандират „Аллах е велик!" и в „Името на Аллах!". Те също развяват турския флаг и скандират в подкрепа на Ердоган.

Лоялният на Ердоган премиер Ахмет Давутоглу обяви победа на изборите. Той написа в „Туитър": "Elhamdulillah" („Хвала на Аллах").

Давутоглу приветства резултатите като „ден на победа" за управляващата партия.

„Днес е победа за нашата демокрация и нашия народ", каза той пред поддръжници пред дома си в централния анадолски град Коня.

Прокюрдската партия обвини Ердоган в умишлена политика на поляризация
Още...

„Надяваме се да ви служим добре през следващите 4 години и да се изправим пред вас още веднъж през 2019 година", добави той, имайки предвид следващите избори в страната.

Очаква се премиерът на страната да изнесе голяма реч в столицата Анкара по-късно тази вечер.

В 17.00 часа местно време (16.00 часа българско) изборните секции бяха затворени.

Ердоган гласува в Истанбул. „Нека тези избори бъдат от полза за нашата нация. Около 54 млн. избиратели отиват до урните днес. Тези избори се наложиха заради нестабилния резултат на изборите на 7 юни. Стана ясно колко е важна стабилността на нашата нация. Всеки от нас трябва да уважава отношението към нашата воля. Пожелавам тези избори да бъдат от полза за нашата страна", заяви турският президент.

Ахмет Давутоглу пък гласува в родния си град Коня. Той припомни, че за пръв път отиват до избирателните секции за втори път в толкова кратък период от време. „Задължение на всеки от нас е да претендираме за демокрация", заяви той.

Право на глас имаха 54 милиона избиратели. Те имаха възможност да дадат своя вот в 175 хиляди избирателни секции.

В надпреварата за гласовете на избирателите участваха 16 партии.

Полицейското присъствие в страната е изключително засилено.