Кетанджи Браун Джаксън положи клетва в четвъртък като 116-и съдия и първата чернокожа жена във Върховния съд на САЩ, съобщи Fox.

Тя се присъединява към настоящите три жени съдии Соня Сотомайор, Елена Каган и Ейми Кони Барет, като за първи път четири жени ще служат по едно и също време в деветчленния съд.

Припомняме, че тя бе утвърдена в началото на април. 

САЩ утвърдиха първата чернокожа жена за върховен съдия

САЩ утвърдиха първата чернокожа жена за върховен съдия

Кетанджи Браун Джаксън

Вотът за утвърждаване на досегашния федерален апелативен съдия за доживотна работа във висшия съдебен орган на нацията завърши с 53 гласа "за" срещу 47 гласа "против". Трима републиканци - Сюзън Колинс, Лиза Мърковски и Мит Ромни - се присъединиха към колегите демократи в подкрепа. За победа беше необходимо обикновено мнозинство.

Решението се приема като победа за президента Джо Байдън, който изпълнява по този начин свое обещание от предизборната си кампания.

Утвърждаването на съдия Джаксън беше исторически момент за нашата нация. Направихме още една стъпка към това, че нашият Върховен съд отразява разнообразието на Америка. Това ще бъде невероятна справедливост и за мен беше чест да споделя този момент с нея, написа Байдън в "Туитър" тогава.

Джаксън заема мястото на 83-годишния Брейър в либералния блок на съда. Брейър служи до изтичане на настоящия мандат на съда. 

От 115 души, които са служили във Върховния съд от основаването му през 1789 г., само трима не са били бели. Имало е двама чернокожи съдии, и двамата мъже: Кларънс Томас, назначен през 1991 г., Търгуд Маршал, който се пенсионира през 1991 г. и почина през 1993 г. Сегашният съдия Соня Сотомайор е единственият от латиноамерикански произход, който някога е служил.