Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, даваща възможност за връщане на руската делегация в ПАСЕ, съобщи Дойче веле.

Припомняме, заради анексията на Крим през 2014 г. на Русия бяха наложени санкции, вследствие на които нейните представители бяха лишени от правото да гласуват и да се изказват по време на заседания.

До момента тя не е изпълнила нито едно от поставените условия. Въпреки това руската делегация ще може да се върне в ПАСЕ без да изпълни договореностите от Минск и без да й се поставят каквито и да е условия по отношение на суверенитета на Украйна и международното право.

Припомняме, че преди осем месеца парламентарната асамблея на съвета на Европа отхвърли предложения проект за резолюция, улесняваща реабилитирането на Русия в организацията.

Русия преговаря за участие в юнската сесия на ПАСЕ

Русия преговаря за участие в юнската сесия на ПАСЕ

Имат условия

С резолюцията, приета през тази нощ, се забранява националните делегации да бъдат наказвани с отнемане на правото на глас и на изказвания.

След напрегнати дебати за документа гласуваха 118 депутати, а против него 62.

Към текста на резолюцията бяха внесени множество поправки от Украйна, които бяха разглеждани в продължение на пет часа, но бяха отхвърлени от депутатите.

Доклад на ПАСЕ: Немцов не може да е убит без одобрението на властите

Доклад на ПАСЕ: Немцов не може да е убит без одобрението на властите

Да се разследва отново…

През лятото на 2017 г. Москва спря да плаща вноските си в Съвета на Европа.

Членът на украинската делегация в ПАСЕ Борислав Береза коментира, че руският дълг е 70 милиона сребърника, заради които са приети поправките в регламента, връщащи Русия в асамблеята.

"Утре руските делегати ще могат да се върнат в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Това означава реална промяна в европейските стандарти. Сега понятието "европейски ценности" се възприема по друг начин. Наистина като 70 милиона сребърника, а не като стандарти за морал, етика, демокрация и върховенство на правото." - заяви Береза.