ПауълДържавният секретар на САЩ Колин Пауъл пред rfi

Въпр. - В едно интервю Доминик дьо Вилпен заявява, че целта на САЩ не е просто да се разоръжи Иарк, а да се премоделира целия регион. Какво мислите по този въпрос?

Колин Пауъл - Категорично не съм съгласен с моя колега Доминик дьо Вилпен. Резолюция 1441, която ние се опитваме да прилагаме, има една единствена цел- Ирак да се разоръжи от оръжията си за масово унищожение. Франция гласува тази резолюция заедно със Съединените щати. Ако Ирак се беше разоръжил преди 12 години и най-вече след влизането на резолюция 1441, сега нямаше да сме изправени пред подобна криза. Трябва да кажа, че ако ние сме неспособни да принудим Ирак да спазва ангажиментите си, военните действия се превръщат в необходимост да свалим режима и да унищожим оръжията му за масово унищожение.
За мен е ясно, че едно ново управление ще отговаря в по-голяма степен на желанията на иракчаните. Този нов режим ще съжителства в мир със съседите си, а може би това ще спомогне за установяването на мира, стабилността и просперитета на целия регион. Но идеята, че ние правим всичко това, за да преструктурираме всички държави от Средния Изток, не е коректна и смятам, че господин Дьо Вилпен греши.

Въпр. - Какво казвате на африканските страни, които са членки на Съвета за сигурност, Камерун и Гвинея например, как ги убеждавате да гласуват в подкрепа на вашата резолюция?

Колин Пауъл - Всяка от трите страни в Съвета за сигурност може да направи сама своята оценка. Те са свободни и независими нации, способни сами да определят позицията си. Това, което правим ние, е да представим аргументите си, да им покажем опасността на оръжията за масово поразяване.
Ирак пренебрегна задълженията си и смятаме, че е време Съвета за сигурност да премине към действия. Надяваме се, че аргументите ни са били убедителни и те ще гласуват резолюцията, когато тя бъде подложена на гласуване, разбира се. Но ние все още не сме поискали този вот, тъй като продължаваме да търсим мирен изход.
Ние даваме допълнително време за инспекциите, както мнозина поискаха, но в крайна сметка, трябва добре да се знае, че тази ситуация не може да продължава вечно.
Ние започнахме преди 12 години, а преди четири месеца приехме резолюция 1441. Надяваме се, че ако Ирак не се подчини на резолюцията, трите африкански държави ще се присъединят към останалите членки на Съвета за сигурност и ще гласуват за новата резолюция, която посочва, че е време международната общност да действа по един или друг начин.

Въпр. - По време на първата война в Залива се включиха и няколко африкански държави. Сега Джордж Буш изглежда има затруднения да намери съюзници за военна офанзива. Защо?

Колин Пауъл - Продължаваме да установяваме контакти със страни от целия свят. Все още няма война. Ние не сме започвали война и не искаме война. Вярвам обаче, че ако се наложи Съединените щати да преминат към действия, към тях ще се присъединят много народи. Някои страни вече изразиха подкрепата си. Но всяка една от тях има възможност публично да обяви степента на подкрепа, която ще предостави на коалицията.