Пауъл В експресивна и емоционална реч пред Съвета за сигурност американският държавен секрета Колин Пауъл заяви кратко – Ирак се провали в изпълнението на резолюция 1441. САЩ и президентът Буш се опитаха да спасят резолюцията, но става ясно, че Ирак няма да ни сътрудничи, че Ирак ни пързаля, подчерта героят от “Пустинна буря”-1991 г.

Пауъл още веднъж припомни, че резолюция 1441 не касае инспекциите и оръжейните експерти, а разоръжаването на Ирак – светкавично и безусловно. Нима въобще може да се вярва, че новите инспектори и новата техника ще имат възможност да намерят нещо в Ирак, попита Пауъл.

Той заяви, че все още има данни как инспекторите в момента са послушвани и следени от иракските власти. Затова, заявява Колин Пауъл, изпращането на още инспектори не е отговорът, защото тяхната работа не може да ни доведе до крайната цел, нужно е незабавно сътрудничество от страна на Ирак, посочи държавният секретар на САЩ.

Има доказателства, че Багдад притежава антракс и биологични оръжия в сериозни количеста, оръжията, за които говоря са ужасяващи и са в погрешните ръце, заяви Пауъл. Той попита, защо не намираме ракети – ами защото Ирак още не ги е направил и в момента ги разработва.

Колин Пауъл призова Съвета за сигурност да не позволява Ирак да продължи да се изплъзва - от 1991 година ние приемаме резолюци и от 11 години се говори за инспектори и техника, а до ден днешен не постигнахме сътрудничество от страна на Ирак. Проблемът е сериозен, решенията са брутални, но ние трябва примем последствията, каза в края на речта си Пауъл.