Колин Пауъл Американският държавен секретар Колин Пауъл започва разговори в Израел и окупирания Западен бряг в опит да даде нов тласък на международния мирен план "пътна карта", оповестен по-рано този месец, предаде Би Би Си.

Пауъл ще се срещне с израелския премиер Ариел Шарон и палестинския министър-председател Махмуд Абас, за да убеди и двете страни да приложат плана. След неговото оповестяване в резултат на избухналото насилие между двете страни загинаха около 60 души.

Говорейки в Йордания преди посещението си, Пауъл приветства постигнатия напредък за споразумение палестинските власти да поемат отговорност за сигурността в северната част на ивицата Газа. Той обаче подчерта, че има още много работа за вършене.

Преди посещението на Колин Пауъл в региона, на Западния бряг на река Йордан имаше сблъсъци между израелската армия и еврейски заселници, когато войници и полицаи разрушиха незаконно построено селище в съответствие с изискванията на новия мирен план за Близкия изток. Стотици заселници от целия Западен бряг се опитаха да попречат на войската.

Арестувани бяха няколко души, има и ранени.