Председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси обяви във вторник, че ще се кандидатира за 19-ти мандат, но без да уточнява дали ще се стреми да остане в лидерската си роля сред демократите, предаде "Ройтерс".

81-годишната Пелоси (представител от щата Калифорния) беше първата жена, която заема председателския пост и се очакваше да се оттегли, докато партията ѝ се подготвя за евентуална загуба на мнозинството си на междинните избори на 8 ноември.

Не би било безпрецедентно един председател да се кандидатира отново за преизбиране и след това да обяви по-късно решение да не търси отново висшия лидерски пост.

От пресофиса ѝ не са коментирали нейните планове. 

Пелоси преизбрана за четвърти път

Пелоси преизбрана за четвърти път

Дни преди броенето на гласовете от Избирателната колегия

"Въпреки че постигнахме напредък, трябва да се направи много повече, за да се подобри животът на хората. Тези избори са от решаващо значение: не е заложено нищо по-малко от нашата демокрация", каза Пелоси във видео, публикувано в Twitter.

Въпреки че демократите се подготвят за вероятно труден изборен сезон тази есен, мястото на Пелоси се счита за безопасно място, за което партията може да се задържи.

В началото на януари,  Пелоси беше преизбрана на поста за четвърти път.