Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че с изявленията за Гоце Делчев се е засилила позицията на преговорите в Македония, съобщава БГНЕС.

Държавният глава категорично отхвърли твърдението, че изказването му, че Гоце Делчев е българин, който се е борел за независима Македония, подкопава позициите на Скопие в смесената комисия. Според него било точно обратното - постигнало се засилване на преговорната позиция от страна на един от политическите фактори в нашата страна.

Пендаровски обясни, че комисията, съставена от историци от Македония и България, е попаднала в задънена улица.

"На практика се стигна до ситуация от ХІХ-ХХ век, в която българската страна настояваше, според убеждението ми по политически мотиви, че всичко, което се е случило по онова време, се приписва само на българската история и всички тези активисти, всички революционери и всички събития трябва да се дефинират като изключително български", посочи македонският президент.

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин
Обновена

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин

Пендаровски: Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин

Той обясни, че е провел поредица от консултации с македонски учени и историци и е заключил, че "е необходим определен политически вятър за подкрепа на комисията и една политическа рамка, в която могат да се проведат бъдещи преговори в рамките на тази комисия". По негови думи в противен случай до края на годината страната е щяла да получи "чиста блокада" за ЕС от страна на България.

Пендаровски съобщи, че последната среща на комисията в Скопие не е била продуктивна и напомни, че основната цел е да се види къде двете страни имат обща история, а не тази история да бъде напълно българска.

Запитан дали смята, че Северна Македония ще получи дата за преговори за присъединяване към ЕС, той заяви, че отлагането в Германия се е дължало на технически, а не политически причини. Пендаровски подчерта, че нито една страна членка не е на мнение, че Северна Македония не бива да започне преговорите до края на годината. По негови думи не съществува вариант за условна дата за преговори.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев