Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс не възразява срещу публикуването на стенограми от телефонните му разговори с украинския президент Владимир Зеленски. Това съобщи в сряда Пенс, отговаряйки на въпроси на журналисти по време на пътуване до Айова.

"Нямам нищо против. В момента обсъждаме това с юридическия съветник на Белия дом", пише в пресцентъра на Белия дом цитирането на отговора на вицепрезидента на САЩ на съответния въпрос.

Тръмп: Не исках да се обаждам на Зеленски, накараха ме

Тръмп: Не исках да се обаждам на Зеленски, накараха ме

Президентът прехвърли отговорността на енергийния министър на САЩ

Пенс увери, че президентът Доналд Тръмп по време на телефонния разговор през юли не оказва натиск върху Зеленски и се съсредоточава върху увеличаване на подкрепата за Украйна от европейските страни и върху Киев, продължавайки хода на реформите за пресичане на "ерата на корупцията" в държавата. "Горд съм, че за разлика от предишната администрация на [Барак Обама], ние [администрацията на Тръмп] оказахме военна подкрепа на Украйна. Администрацията на Обама буквално помогна на [Киев] с възглавници и одеяла, след като Русия нахлу в Крим, по същество инициирайки и военни действия в Източна Украйна ", каза вицепрезидентът на САЩ.

Тръмп използвал Пенс за оказване на натиск върху Зеленски

Тръмп използвал Пенс за оказване на натиск върху Зеленски

Тръмп използвал Пенс, за да предаде на Зеленски, че САЩ задържат военна помощ за Украйна

Той беше попитан дали администрацията на САЩ е наясно, че една от причините за забавянето на предоставянето на американска военна и финансова помощ на Киев е желанието на Тръмп да разследва действията на бившия вицепрезидент Джоузеф Байдън и неговия син Хънтър в Украйна. "Мога само да кажа, че всички вътрешни дискусии между президента и неговия екип, контактите на моя апарат с Украйна бяха изцяло фокусирани върху такива по-широки въпроси като европейската подкрепа и корупцията", отговори Пенс.