Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс официално подаде документи, за да се присъедини към все по-многобройната група от републиканци, кандидатстващи за президент, съобщава CNN.

63-годишният Пенс е готов официално да стартира кампанията си с видео, реч и мероприятие в предсрочното гласуване в щата Айова в сряда.

Този ход го изправя срещу Доналд Тръмп, човекът, с когото служи в Белия дом в продължение на четири години от 2017-21 г.  Той беше непоколебимо лоялен като заместник на Тръмп през по-голямата част от четирите им години на поста.

Десантис се включва официално в битката за Белия дом

Десантис се включва официално в битката за Белия дом

Основният съперник на Тръмп

Но се дистанцира от него след бунта на поддръжниците на Тръмп в Капитолия през януари 2021 г.

В момента бившият президент е доста по-напред в надпреварата.

Повечето проучвания на общественото мнение показват, че Пенс е на далечното трето място, с ниска подкрепа.

Бившият губернатор на щата Индиана и конгресмен се очаква да се позиционира като продължение на консервативния дневен ред на администрацията на Тръмп. Той се описва като "християнин, консерватор и републиканец, в този ред". Пенс, който е работил десетина години в Камарата на представителите и четири години като губернатор на Индиана, отдавна е един от най-гласовитите лидери на Републиканската партия, прокарващ приоритетите на социалните консерватори по всички въпроси - от абортите до правата на ЛГБТК.

Досието му показва и желание към по-ниски данъци, по-малко регулации и големи разходи за отбрана от епохата на Рейгън.

CNN: На 7 юни Майк Пенс влиза в битката за Белия дом

CNN: На 7 юни Майк Пенс влиза в битката за Белия дом

Бившият вицепрезидент се включва в президентската кампания през 2024 г.

Докато обмисляше кампанията си през последните месеци, Пенс показа готовност да се разграничи от Тръмп по отношение на политиката за първи път, откакто стана негов съотборник през 2016 г.

По-специално Пенс недвусмислено застана зад подкрепата на САЩ за Украйна.

Той дори и заяви, че Конгресът и Белият дом трябва да обмислят съкращения на Medicare и Social Security - позиции, които са в противоречие с тези, изразени от Тръмп.

Пенс обявява до юни ще се бори ли за Белия дом през 2024 г.

Пенс обявява до юни ще се бори ли за Белия дом през 2024 г.

Бившият вицепрезидент все още не издава намеренията си

В края на май, губернаторът на американския щат Флорида Рон Десантис подаде документи за кандидатстване за президент през 2024 г.

Той се включи в надпреварата месеци по-късно от другите претенденти, но е по-добре финансиран, по-известен и по-високо в допитванията от почти всички кандидати на републиканците.

Преди него е единствено експрезидентът Тръмп.