По време на операция в берлинския квартал "Фридрихсхайн" полицията не успя да открие двама "пенсионери" от германската лява терористична групировка "Фракция Червена армия" - 55-годишния Буркхард Гарвег и 69-годишния Ернст-Фолкър Щауб.

Това разкри "Шпигел", като се позовава на изявление на полицията на Долна Саксония, провела операцията съвместно с Федералната криминална служба на Германия и берлинската полиция.

В края на февруари 65-годишната им сътрудничка Даниела Клет е била задържана в берлинския квартал "Кройцберг", след като в дома ѝ е бил открит арсенал. Клет, Гарвег и Щауб принадлежат към третото поколение терористи от Фракция Червена армия.

По това време са убити шефът на "Дойче банк" Алфред Херхаузен (през 1989 г.) и шефът на Службата за държавна собственост на ГДР Детлев Карстен Рьоведер (през 1991 г.).

Гарвег и Щауб са издирвани за обири на каси и супермаркети в Долна Саксония. "Шпигел" и други германски медии ги наричат "пенсионери от Фракция Червена Армия".

При операцията по залавянето на Гарвег и Щауб полицията претърси паркинг за ремаркета във Фридрихсхайн и отведе няколко души в участъка, като в операцията участват специални сили. Tagesspiegel съобщава, че са задържани петима души, които са освободени след установяване на самоличността им. Според "Шпигел" Гарвег е имал ремарке на този паркинг, в което често е отсядал.

Осъдиха член от "Фракция Червена Армия" за убийство през 1977 г.

Осъдиха член от "Фракция Червена Армия" за убийство през 1977 г.

Все още не е открит убиецът.

По време на операцията полицията е използвала светкавични гранати. Съобщава се и за изстрели, но тази информация не е потвърдена впоследствие, пише Tagesspiegel.

"Фракция Червена армия" е основана в Германия през 1968 г. от Андреас Баадер, Улрика Майнхоф, към които по-късно се присъединява Гудрун Енслин.

Групата възниква в резултат на студентското протестно движение. Членовете ѝ виждат задачата си във воденето на градска партизанска война срещу държавния апарат, буржоазията, милитаризма и нацисткото минало на Германия.

Лидер на „Фракция Червена армия" излиза на свобода

Лидер на „Фракция Червена армия" излиза на свобода

След 26 години затвор

Между 1970 г. и 1998 г. (когато лявата франция се разпуска) при нападенията на групата са убити повече от 30 души, а над 200 са ранени. Сред жертвите са главният прокурор Зигфрид Бубак, председателят на Съюза на германските работодатели Ханс-Мартин Шлайер, ръководителят на банка "Дрезднер" Юрген Понто и членът на управителния съвет на "Сименс" Карл-Хайнц Бекурт.

Фракция Червена армия е замесена и в нападенията срещу издателство "Аксел Шпрингер", щаба на американската армия в Хайделберг. Според версията на властите Баадер, Майнхоф и Енслин са се самоубили в затвора.