Пентагонът заяви в понеделник, че Украйна сама избира целите си, след като Кремъл директно обвини Съединените щати за атака срещу Крим, която според тях е била извършена с доставени от САЩ ракети ATACMS и е убила най-малко четирима души и ранила 151, предава "Ройтерс".

Войната в Украйна вдигна напрежението между Русия и Запада до нива невиждани от Кубинската ракетна криза от 1962 г. а руски официални лица заявиха, че конфликтът навлиза в най-опасната фаза на ескалация досега.

"Украйна взема свои собствени решения за целите си и провежда свои собствени военни операции", каза майор Чарли Диц, говорител на Пентагона.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом каза, че всяка загуба на цивилен живот е трагедия.

"Това със сигурност включва хилядите невинни украинци, които бяха убити от руските сили от началото на тази руска агресивна война", каза говорителят.

Най-малко две деца са били убити при атаката срещу Севастопол в неделя, според руски официални лица. Видео показва как хора бягат от плаж близо до Севастопол и някои от ранените са изнесени на шезлонги.

Русия обвинява Съединените щати че не само са доставили оръжията използвани при атаката, но и че американски военни специалисти ги управляват и координират.

Русия привика американския посланик Лин Трейси във външното министерство, където тя се сблъска с обвинения, че Вашингтон "води хибридна война срещу Русия и всъщност е станал страна в конфликта". Русия каза на Трейси, че атаката "няма да остане ненаказана" и че "определено ще последват ответни мерки".

Украйна атакувала руския център за космически комуникации в Крим

Украйна атакувала руския център за космически комуникации в Крим

Според украински и чуждестранни източници атаката е извършена с осем ракети ATACMS