Пентагонът мълчаливо е одобрил нанасянето на удари с далечен обсег от украинските въоръжени сили по цели на руска територия. Това става факт, след като Кремъл нанесе множество ракетни удари по критичната гражданска инфраструктура и енергийни съоръжения в Украйна.

Това пише британският вестник "Таймс".

След като през октомври Русия започна редовни нападения срещу цивилни граждани в Украйна, Министерството на отбраната на САЩ преразгледа оценката си за заплахата от тази война. Това включва нови преценки дали доставките на оръжие за ВСУ могат да доведат до военна конфронтация между Русия и НАТО.

Как Украйна удари руския тил със стари съветски дронове

Как Украйна удари руския тил със стари съветски дронове

Възможно ли е да става дума за нова разработка

Според статията това представлява важно развитие в пълномащабната военна агресия на Русия срещу Украйна, тъй като сега е по-вероятно Вашингтон да снабди Киев с оръжия с по-дълъг обсег.

"Все още използваме същите изчисления за ескалация, но страхът от ескалация се е променил в сравнение с първоначалния. Сега е различно. Това е така, защото военните сметки са се променили в резултат на страданията и жестокостта, на които са подложени украинците от страна на руснаците", казва източник от американското отбранително ведомство.

Вашингтон вече е по-малко загрижен, че нови удари с далечен обсег по руска територия могат да доведат до драматична ескалация. Досега всички "ответни" атаки на Москва са били свързани с конвенционални ракетни удари по цивилни цели в Украйна.

Взривовете в руски ВВС бази: Русия обяснява, че е прехванала украински дронове

Взривовете в руски ВВС бази: Русия обяснява, че е прехванала украински дронове

Според руското изявление, падащи отломки от дронове са повредили леко два самолета

Преди това Пентагонът беше по-предпазлив по отношение на украинските удари срещу Русия, тъй като се опасяваше, че Кремъл ще отвърне с тактически ядрени оръжия или ще се насочи към съседни държави от НАТО.

В същото време Вашингтон няма да подкрепи публично ударите с голям обсег от страна на ВСУ дълбоко в руската територия. Официалната позиция на САЩ по тях беше изразена тази седмица от държавния секретар Антъни Блинкен, който заяви: "Не сме насърчавали или позволявали на украинците да нанасят удари на територията на Русия".

В същото време източник от Министерството на отбраната на САЩ заяви: "Ние не казваме на Киев: "Не удряйте руснаците. Не можем да им казваме какво да правят. От тях зависи как ще използват оръжията си. Но когато те използват оръжията, които сме доставили, ние само настояваме украинските военни да спазват международните закони на войната и Женевската конвенция."

"Това са единствените ограничения", подчертава източникът от Пентагона и добавя, че "доколкото ни е известно" Украйна ги спазва.

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Желанието на Запада да запази господството си на световната сцена, увеличавало рисковете от конфликт

В рамките на тези ограничения украинските сили предприемат повече действия срещу цели на руска територия. Украйна се стреми да използва за удари свои собствени безпилотни самолети, а не оръжия, доставяни от САЩ.

Безпилотните летателни апарати, базирани на съветските системи за наблюдение Ту-141 "Стриж", разработени през 70-те години на миналия век, са препрограмирани, за да се увеличи обхватът им и да се повиши способността им за изстрелване на малка височина.

В статията се казва, че тази седмица модифицирани Ту-141 са били използвани за три нападения над военни бази на 480 км от руската граница и над бази за гориво на около 130 км от украинската граница, като във всеки от случаите са избегнали противовъздушната отбрана. Безпилотните самолети могат да летят със скорост около 965 км/ч на малки височини, подобно на крилати ракети.

Според "Таймс" Украйна и САЩ "играят предпазлива игра" по отношение на тези удари, които добавиха нов смел елемент към войната с дронове през деветте месеца след пълномащабната руска инвазия. Пентагонът отказва да направи публични изявления за атаките, а Киев отказва да поеме отговорност.

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Желанието на Запада да запази господството си на световната сцена, увеличавало рисковете от конфликт

Ако САЩ решат да снабдят Украйна с оръжия с по-дълъг обсег на действие, способни да поразяват Русия по-дълбоко, опасенията от потенциална ескалация могат да се увеличат драстично, се казва в материала. Представители на Пентагона обаче дадоха да се разбере, че исканията на Киев за американски оръжия с по-голям обсег, включително ракети и изтребители-бомбардировачи, които могат да се използват за още по-ефективни удари срещу Русия или окупирания Крим, се разглеждат сериозно.