Пентагонът се опасява, че не е готов за война с Путин, пише dailybeast.

Серия от проведени класифицирани учения през лятото увеличават опасенията във военното министерство на САЩ, че американските сили не са подготвени за реална военна кампания срещу Русия, обявиха двама военни представители пред медията.

Мнозина военни в САЩ вярват, че продължаващата вече 15 години борба срещу тероризма е оставила лошо подготвена американската армия при евентуално противопоставяне с Русия, ако Москва атакува страна членка на НАТО, допълват източниците.

Ученията разкриват предизвикателства като липса на достатъчно муниции за прецизно поразяване и също така ще бъде трудно поддържането на големи войскови части в Европа.

Можем ли да победим руснаците при битка. Разбира се, но това ще ни отнеме всичко, каза единият източник, допълвайки: „Това, което казваме е, че не сме готови както ни се иска".
Една от класифицираните военни игри „ни казва, че войните в Ирак и Афганистан са изчерпали възможностите ни", каза вторият източник. Учението е водено от военното министерство и в него са участвали няколко други федерални агенции.

През последните месеци топ офицери започнаха да определят Русия като „екзистенциална заплаха" за САЩ.

САЩ признават, че Москва има към 4 хиляди ядрени оръжия, третият най-голям бюджет за отбрана в света и лидер, който не се страхува от война.

Война между Русия и НАТО е малко вероятен сценарий като се има предвид тежките последствия, пред които Русия може да се изправи, каза представител на разузнаването.

Американците признават, че не са готови за продължителен военен конфликт с голяма световна сила като Русия.