Министерството на отбраната на САЩ обяви началото на трансфера на оръжие на Киев, след като президентът Джо Байдън подписа законопроектa за военна помощ на Украйна, предава "Ройтерс".

"Това съобщение е 56-ият транш оборудване, което администрацията на Байдън ще предостави на Украйна от запасите на Министерството на отбраната, започвайки през август 2021 г. Пакетът се оценява на 1 милиард долара и включва средства за отговаряне на най-неотложните нужди на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, артилерийски снаряди, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия", се казва в изявление на Пентагона.

Първият пакет, по-специално, ще включва ракети RIM-7 и AIM-9M за системите за противовъздушна отбрана, ракети за ПЗРК Stinger, малки оръжия и боеприпаси, включително за борба с безпилотни самолети, боеприпаси за MLRS HIMARS, артилерийски снаряди 155 mm и 105 mm, Бойни машини на пехотата Bradley, противотанкови системи Javelin и AT-4, прецизни авиационни боеприпаси, противопехотни мини, устройства за нощно виждане и друго оборудване.

Пакетът съдържа и оборудване за поддръжка на летища, което може да сигнализира и прехвърляне на самолети в Киев.

"Този ​​пакет ще позволи трансфера на боеприпаси, оръжия и оборудване в подкрепа на способността на Украйна да защитава своята фронтова линия, да защитава своите градове и да противодейства на продължаващите руски атаки", се добавя в изявлението.

Русия разширява буферната зона, ако Украйна получи ракети ATACM

Русия разширява буферната зона, ако Украйна получи ракети ATACM

САЩ може да включат далекобойните ракети в новата военна помощ