Планове срещу СирияАмериканският президент Джордж Буш наложи вето върху разработването на планове за военни действия срещу Сирия, съобщава британският вестник Guardian. Позовавайки се на източник от разузнаването, публикацията твърди, че Буш е наредил да се прекрати предварителното планиране на война, което е започнало в Пентагона по нареждане на военния министър Доналд Ръмсфелд, веднага след влизането на американските войски в Багдад.

Всъщност, заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Дъглас Фейт и ръководителят на отдела за специално планиране в Пенагона Уилям Лют са получили заповед да подготвят документ, съдържащ основанията за военна намеса в Сирия.

Президентът Буш, който през следващата година ще се бори за преизбирането си в условията на нерешени проекти за следвоенно възстановяване на две държави – Афганистан и Ирак, прекрати дискусиите сред съветниците си по възможността за пренасяне на войната срещу тероризма на територията на Сирия.

Съобщената от Guardian информация е в пълно съзвучие с все по-зачестилите напоследък US-обвинения и предупреждения срещу Сирия, голяма част от които са сходни с тези, отправяни към режима на Садам преди военната операция “Иракска свобода”.